W ojczy¼nie kiszonego ¶ledzia i pieczywa chrupkiego, czyli Szwecja od kuchni.

W ojczy¼nie kiszonego ¶ledzia i pieczywa chrupkiego, czyli Szwecja od kuchni.

Szanowni Pañstwo,

przedstawiamy do pañstwa rozwa¿enia krótki tekst informacyjny przygotowany przez  jednego z naszych wspólpracuj±cych ekspertów - tym razem poswiecony Szwecji. Zapraszamy do lektury opinni i przemysleñ w nim zawartych.

Mamy nadziejê, ¿e poni¿sze informacje przygotowane przez dr Piotra Geise bêd± stanowi³ dla Pañstwa inpiracje i natchnienie i pozwol± na drobn± refleksjê nad mo¿liwymi dzia³aniami dotycz±cymi dpbrych praktyk rozwoju turystyki w¶ród gmin czlonkowskich

Zapraszamy do lektury

Szwecja mo¿e siê kojarzyæ z past± kawiorow± w tubkach produkowan± przez firmê Abba, która wbrew nazwie nie ma nic wspólnego ze znanym zespo³em, gdy¿ zosta³a za³o¿ona w...1838 w Norwegii i od 1850 funkcjonuje w Szwecji. Filatelistom zapewne Szwecja znana jest z powodu Czes³awa S³ani, który by³ autorem ponad 1000 znaczków, które przez ok. 50 lat (1959-2006) projektowa³ w Szwecji.

             Dla odwa¿nych poleca siê skosztowanie czego¶ ekstra, czyli surströmming,który jest po prostu...kiszonym ¶ledziem! Wa¿nym jest by pamiêtaæ i przestrzegaæ pewnych podstawowych zasad otwierania wybrzuszonej puszki z t± regionaln± potraw±. Najbezpieczniej, ze wzglêdu na du¿e ci¶nienie jakie jest wewn±trz konserwy, otwieraæ j± na zewn±trz i w wiadrze z wod± aby nie trzeba by³o malowaæ mieszkania po ewentualnym zabrudzeniu spowodowanym uj¶ciem na zewn±trz zawarto¶ci puszki (¶ledzie najpierw kisi siê w beczkach, a na koniec l±duj± do konserwy). Rozpoczêcie sezonu na surströmming przypada na trzeci czwartek sierpnia. ¦ledzia podaje siê bez g³owy i wnêtrzno¶ci na kromce chleba z mas³em, czerwon± cebulk±, na to ugotowane ziemniaki w plastrach, ostry ¿ó³ty ser , polaæ gêst± ¶mietan±  i dodaæ koperek-ca³o¶æ popija siê wódk±. Kanapka z Surströmming nazywa siê tunnbrödklämma,

            Szwedzka kuchnia bazowa³a na naturalnych konserwantach (sól) i naturalnych metodach przechowywania ¿ywno¶ci (suszenie ryb i miêsa). St±d te¿ tradycja solonego mas³a oraz... dodawanie do chleba konserwantu jakim jet cukier. Innym dobrodziejstwem które zawdziêczamy Szwedom to pieczywo chrupie (knäckebröd), które wypieka siê w b. wysokiej temperaturze, nastêpnie siê je suszy i z tego powodu ma on poni¿ej 10% wody w swej objêto¶ci. Powsta³a w 1919 r. w Skellefteå fabryka, od 1957 r. znana jest jako Wasa Spisbrödsfabrik -na cze¶æ króla Gustava I. Wazy (zwanym w Szwecji królem ¿ytnim). Wasa to najwiêkszy na ¶wiecie producentem pieczywa chrupkiego, które  idealnie smakuje podczas Kräftskiva, czyli ¶wiêta raka obchodzone po koniec lata. Gotowane raki w s³onej zalewie z koperkiem, je siê z pieczywem chrupkim i z serem, popijaj±c „ognist± wod±” . Raki zgodnie z tradycj± powinno spo¿ywaæ siê na ¶wie¿ym powietrzy, przy blasku lampionów- jest to jedyna „okazja” by podczas posi³ku  g³o¶no mlaskaæ! Czego raczej nie wypada robiæ w 11.listopadzie w trakcie delektowania siê potrawami z gêsi w dniu ¶w. Marcina. W Szwecji znana jest równie¿ czernina z gêsi (svartsoppa), jednak jest ona z dodatkiem owocowego pure, alkoholu, go¼dzików i imbiru a sam± gê¶ faszerowan± suszonymi ¶liwkami i jab³kami podaje siê z ziemniakami, czerwon± kapust± i pieczonymi jab³kami. Na deser spettkaka, czyli rodzaj sêkacza- ciasto znajduje siê na europejskiej li¶cie marek chronionych. Pow¶ci±gliwi z regu³y Szwedzi nabieraj± animuszu  podczas licznych  adwentowych jarmarków bo¿onarodzeniowych, gdzie popija siê grzañca (glögg) z rodzynkami i potartymi migda³ami. Jest jednak jeden dzieñ w ca³ym adwencie, który wyró¿nia Szwecjê od innych krajów protestanckich- jest nim obchodzony 13. grudnia (na pami±tkê ¶mierci w 304 r.) dzieñ ¶w. £ucji, który tak na dobr± sprawê nie wiele ma wspólnego z t± w³osk± mêczennic±! Nie jest to dzieñ wolny od pracy. Zaczyna siê ju¿ wczesnym rankiem, w domu, kiedy to matka przygotowuje tablet z kaw± i specjalnymi ciasteczkami, a córka przebiera siê w bia³± szatê i wraz z rodzeñstwem (o ile takowe jest!)wszyscy razem ze ¶piewem na ustach id± budziæ g³owê rodziny. Na dzieñ ¶w. £ucji piecze siê (choæ oczywi¶cie mo¿na je tez kupiæ wszêdzie- ³±cznie z punktami sprzeda¿y prasy!) w domu lussekatter, czyli s³odkie dro¿d¿ówki z dodatkiem szafranu i rodzynkami w ¶rodku -powstaj± n bazie ciasta w formie wa³ków, które siê odpowiednio formuje, czy to w warkocze, czy to w inne kszta³ty, np. kota- st±d nazwa: kocur £ucji. Po konsumpcji ciasta dzieci, dzieci udaj± siê do szko³y lub przedszkola, gdzie uczestnicz± ze ¶piewem na ustach w pochodach- dziewczynki w bia³ych d³ugich szatach do ziemi z wiankiem ¶wiec na g³owie. Doro¶li dzieñ pracy zaczynaj± równie¿ od kawy i degustacji  lussekatter oraz pierników. Pochody ¶w. £ucji s± mocno zakorzenione w szwedzkiej kulturze, która jest osadzona w skandynawskiej, ch³opskiej tradycji- £ucja wnosi ¶wiat³o i tym samym ciep³o w te zimnie i ciemne dni, bo imiê £ucja mo¿na równie¿ kojarzyæ z ³aciñskim  lux czyli ¶wiat³o. Po po³udniu odbywaj± siê (lokalne ale tez centralne) pochody z wyborem (doros³ej) miss £ucji. Tradycja pochodów w bieli oraz z lampionami siêga 1764 r. w zachodniej Szwecji, ale  popularno¶æ zdoby³a na pocz±tku ub. wieku, od kiedy to przemarsze sta³y siê popularne w szko³ach, jak i w miastach. W 1927 odby³ siê pierwszy przemarsz £ucji w Sztokholmie. Jak wiadomo protestantyzm jest przeciwny i zabrania kultu ¶wiêtych, ale luterañska Szwecja umia³a wple¶æ katolick± ¶wiêt± z pocz±tku IV w. w pó³nocne zimnie klimaty (st±d to odwo³anie siê do  zwi±zków imienia ze ¶wiat³em, którego tak brakuje w d³ugie, ciemne dni przed Bo¿ym Narodzeniem). Dla przypomnienia- w ¶redniowieczu w dzieñ ¶w. £ucji spo¿ywano a¿ siedem (!) ¶niadañ, by w ten sposób naje¶æ siê do syta przed czekaj±cym 7-dniowym okresem postu trwaj±cym do Bo¿ego Narodzenia. Obecnie pozosta³o tylko objadanie siê przez ca³y dzieñ  lussekatter i popijanie korzennego  glögg.

            Pamiêtajmy kupuj±c mleko w kartonikach, ¿e to dziêki Szwedowi, Rubenowi Rausinga, od 1951 r. ¶wiat u¿ywa jego wynalazku pod nazw± Tetra Pak. Z kolei wirówka do mleka, zwana dawniej centryfug± to patent kolejnego Szweda, Gustava de Lavala, a gdy zamarzy nam siê podgrzanie czego¶ w trakcie wakacji, to  mo¿emy pos³u¿yæ siê kocherem, czyli kuchenkê turystyczn±, któr± zawdziêczamy Fransowi Lindqvistowi I to wszystko rodem ze Szwecji, która po Francji i Hiszpanii jest najwiêkszym powierzchniowo krajem w Unii- gdyby na rynku w Kirunie zrobiæ przyjêcie i odwróciæ Szwecjê o 180 stopni, to tê ucztê by zajadali Rzymianie, ale nie wiadomo, jak by zareagowali np. na kiszonego ¶ledzia czy te¿ na czerninê na gêsinie?!


Dodaj komentarz

KALENDARZ WYDARZEÑ

Zobacz listê wydarzeñ zwi±zanych z dzia³aniem naszego stowarzyszenia.

Przejd¼ na podstronê ze szczegó³owymi informacjami. »
Kwiecieñ 2024
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 1 2 3 4 5
6
7
8
9
10
11
12

NEWSLETTER

MSZ
Strona zosta³a utworzona w ramach projektu "Euroregionalne Centrum Informacji - wspó³praca z Obwodem Kaliningradzkim" wspó³finansowanego przez Departament Dyplomacji Publicznej i Kulturalnej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP w ramach konkursu Wspó³praca

Strona wyra¿a jedynie pogl±dy autorów i nie mo¿e byæ uto¿samiana z oficjalnym stanowiskiem Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP
Euroregion Ba�tyk