Szanowni Pañstwo,
przedstawiamy do pañstwa rozwa¿enia krótki tekst informacyjny przygotowany przez jednego z naszych wspólpracuj±cych ekspertów - tym razem poswiecony Szwecji. Zapraszamy do lektury opinni i przemysleñ w nim zawartych.
Mamy nadziejê, ¿e poni¿sze informacje przygotowane przez dr Piotra Geise bêd± stanowi³ dla Pañstwa inpiracje i natchnienie i pozwol± na drobn± refleksjê nad mo¿liwymi dzia³aniami dotycz±cymi dpbrych praktyk rozwoju turystyki w¶ród gmin czlonkowskich
Zapraszamy do lektury
Szwecja mo¿e siê kojarzyæ z past± kawiorow± w tubkach produkowan± przez firmê Abba, która wbrew nazwie nie ma nic wspólnego ze znanym zespo³em, gdy¿ zosta³a za³o¿ona w...1838 w Norwegii i od 1850 funkcjonuje w Szwecji. Filatelistom zapewne Szwecja znana jest z powodu Czes³awa S³ani, który by³ autorem ponad 1000 znaczków, które przez ok. 50 lat (1959-2006) projektowa³ w Szwecji.
Dla odwa¿nych poleca siê skosztowanie czego¶ ekstra, czyli surströmming,który jest po prostu...kiszonym ¶ledziem! Wa¿nym jest by pamiêtaæ i przestrzegaæ pewnych podstawowych zasad otwierania wybrzuszonej puszki z t± regionaln± potraw±. Najbezpieczniej, ze wzglêdu na du¿e ci¶nienie jakie jest wewn±trz konserwy, otwieraæ j± na zewn±trz i w wiadrze z wod± aby nie trzeba by³o malowaæ mieszkania po ewentualnym zabrudzeniu spowodowanym uj¶ciem na zewn±trz zawarto¶ci puszki (¶ledzie najpierw kisi siê w beczkach, a na koniec l±duj± do konserwy). Rozpoczêcie sezonu na surströmming przypada na trzeci czwartek sierpnia. ¦ledzia podaje siê bez g³owy i wnêtrzno¶ci na kromce chleba z mas³em, czerwon± cebulk±, na to ugotowane ziemniaki w plastrach, ostry ¿ó³ty ser , polaæ gêst± ¶mietan± i dodaæ koperek-ca³o¶æ popija siê wódk±. Kanapka z Surströmming nazywa siê tunnbrödklämma,
Szwedzka kuchnia bazowa³a na naturalnych konserwantach (sól) i naturalnych metodach przechowywania ¿ywno¶ci (suszenie ryb i miêsa). St±d te¿ tradycja solonego mas³a oraz... dodawanie do chleba konserwantu jakim jet cukier. Innym dobrodziejstwem które zawdziêczamy Szwedom to pieczywo chrupie (knäckebröd), które wypieka siê w b. wysokiej temperaturze, nastêpnie siê je suszy i z tego powodu ma on poni¿ej 10% wody w swej objêto¶ci. Powsta³a w 1919 r. w Skellefteå fabryka, od 1957 r. znana jest jako Wasa Spisbrödsfabrik -na cze¶æ króla Gustava I. Wazy (zwanym w Szwecji królem ¿ytnim). Wasa to najwiêkszy na ¶wiecie producentem pieczywa chrupkiego, które idealnie smakuje podczas Kräftskiva, czyli ¶wiêta raka obchodzone po koniec lata. Gotowane raki w s³onej zalewie z koperkiem, je siê z pieczywem chrupkim i z serem, popijaj±c „ognist± wod±” . Raki zgodnie z tradycj± powinno spo¿ywaæ siê na ¶wie¿ym powietrzy, przy blasku lampionów- jest to jedyna „okazja” by podczas posi³ku g³o¶no mlaskaæ! Czego raczej nie wypada robiæ w 11.listopadzie w trakcie delektowania siê potrawami z gêsi w dniu ¶w. Marcina. W Szwecji znana jest równie¿ czernina z gêsi (svartsoppa), jednak jest ona z dodatkiem owocowego pure, alkoholu, go¼dzików i imbiru a sam± gê¶ faszerowan± suszonymi ¶liwkami i jab³kami podaje siê z ziemniakami, czerwon± kapust± i pieczonymi jab³kami. Na deser spettkaka, czyli rodzaj sêkacza- ciasto znajduje siê na europejskiej li¶cie marek chronionych. Pow¶ci±gliwi z regu³y Szwedzi nabieraj± animuszu podczas licznych adwentowych jarmarków bo¿onarodzeniowych, gdzie popija siê grzañca (glögg) z rodzynkami i potartymi migda³ami. Jest jednak jeden dzieñ w ca³ym adwencie, który wyró¿nia Szwecjê od innych krajów protestanckich- jest nim obchodzony 13. grudnia (na pami±tkê ¶mierci w 304 r.) dzieñ ¶w. £ucji, który tak na dobr± sprawê nie wiele ma wspólnego z t± w³osk± mêczennic±! Nie jest to dzieñ wolny od pracy. Zaczyna siê ju¿ wczesnym rankiem, w domu, kiedy to matka przygotowuje tablet z kaw± i specjalnymi ciasteczkami, a córka przebiera siê w bia³± szatê i wraz z rodzeñstwem (o ile takowe jest!)wszyscy razem ze ¶piewem na ustach id± budziæ g³owê rodziny. Na dzieñ ¶w. £ucji piecze siê (choæ oczywi¶cie mo¿na je tez kupiæ wszêdzie- ³±cznie z punktami sprzeda¿y prasy!) w domu lussekatter, czyli s³odkie dro¿d¿ówki z dodatkiem szafranu i rodzynkami w ¶rodku -powstaj± n bazie ciasta w formie wa³ków, które siê odpowiednio formuje, czy to w warkocze, czy to w inne kszta³ty, np. kota- st±d nazwa: kocur £ucji. Po konsumpcji ciasta dzieci, dzieci udaj± siê do szko³y lub przedszkola, gdzie uczestnicz± ze ¶piewem na ustach w pochodach- dziewczynki w bia³ych d³ugich szatach do ziemi z wiankiem ¶wiec na g³owie. Doro¶li dzieñ pracy zaczynaj± równie¿ od kawy i degustacji lussekatter oraz pierników. Pochody ¶w. £ucji s± mocno zakorzenione w szwedzkiej kulturze, która jest osadzona w skandynawskiej, ch³opskiej tradycji- £ucja wnosi ¶wiat³o i tym samym ciep³o w te zimnie i ciemne dni, bo imiê £ucja mo¿na równie¿ kojarzyæ z ³aciñskim lux czyli ¶wiat³o. Po po³udniu odbywaj± siê (lokalne ale tez centralne) pochody z wyborem (doros³ej) miss £ucji. Tradycja pochodów w bieli oraz z lampionami siêga 1764 r. w zachodniej Szwecji, ale popularno¶æ zdoby³a na pocz±tku ub. wieku, od kiedy to przemarsze sta³y siê popularne w szko³ach, jak i w miastach. W 1927 odby³ siê pierwszy przemarsz £ucji w Sztokholmie. Jak wiadomo protestantyzm jest przeciwny i zabrania kultu ¶wiêtych, ale luterañska Szwecja umia³a wple¶æ katolick± ¶wiêt± z pocz±tku IV w. w pó³nocne zimnie klimaty (st±d to odwo³anie siê do zwi±zków imienia ze ¶wiat³em, którego tak brakuje w d³ugie, ciemne dni przed Bo¿ym Narodzeniem). Dla przypomnienia- w ¶redniowieczu w dzieñ ¶w. £ucji spo¿ywano a¿ siedem (!) ¶niadañ, by w ten sposób naje¶æ siê do syta przed czekaj±cym 7-dniowym okresem postu trwaj±cym do Bo¿ego Narodzenia. Obecnie pozosta³o tylko objadanie siê przez ca³y dzieñ lussekatter i popijanie korzennego glögg.
Pamiêtajmy kupuj±c mleko w kartonikach, ¿e to dziêki Szwedowi, Rubenowi Rausinga, od 1951 r. ¶wiat u¿ywa jego wynalazku pod nazw± Tetra Pak. Z kolei wirówka do mleka, zwana dawniej centryfug± to patent kolejnego Szweda, Gustava de Lavala, a gdy zamarzy nam siê podgrzanie czego¶ w trakcie wakacji, to mo¿emy pos³u¿yæ siê kocherem, czyli kuchenkê turystyczn±, któr± zawdziêczamy Fransowi Lindqvistowi I to wszystko rodem ze Szwecji, która po Francji i Hiszpanii jest najwiêkszym powierzchniowo krajem w Unii- gdyby na rynku w Kirunie zrobiæ przyjêcie i odwróciæ Szwecjê o 180 stopni, to tê ucztê by zajadali Rzymianie, ale nie wiadomo, jak by zareagowali np. na kiszonego ¶ledzia czy te¿ na czerninê na gêsinie?!
Grudzieñ 2024 | ||||||
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |